Patulina Penicillium, Aspergillus eta Byssochylamysonddo espezie desberdinek ekoizten duten mikotoxina bat da. Penicillium expansum da ziurrenik espezierik ohikoena.
Patulina sagarretik eratorritako produktuetan aurkitu da, bereziki sagar-zukuan (iragazi gabea), pureetan eta konpotetan, baldin eta horiek egiteko onddoak kaltetuta sagarrak erabili badira.
Mikotoxina hori ez da organismoan metatzen, baina kontsumitzen den kopurua handia bada pisu-galera, hesteetako nahasmenduak eta giltzurrun-funtzioaren narriadura eragin ditzake.
Nazioarteko mailan Elikagai Gehigarrien FAO/OMEko Adituen Batzorde Mistoak (JECFA) patulinarako behin behineko gehieneko eguneko ingestio jasangarria (IDTMP) ezarri zuen (0,4 µg/gorputz-pisuaren kg/egun, eta, EB mailan, EBko Giza Elikaduraren Batzorde Zientifikoak (SCF) onartu zuen 2000. urtean.
IARCek patulina 3. taldean sailkatzen du (ezin da sailkatu gizakientzako kartzinogenizitateari dagokionez).
Hasierako fasean (uzta landatzen denetik bildutako elikagaiak garraitu bitartean), garrantzitsua da nekazaritzako higiene- eta manipulazio-jardunbide egokiak aplikatzea. Elikagaien eraldaketan, berriz, garrantzitsua da fabrikazioko jardunbide egokiak aplikatzea, patulinaren kutsadura eragin dezaketen arrisku-faktoreak murrizteko.
Patulina Penicillium, Aspergillus eta Byssochylamysonddo espezie desberdinek ekoizten duten mikotoxina da. Penicillium expansum da ziurrenik espezierik ohikoena.
Orokorrean onddo horiek nonahi bizi daitezke (landaredian, lurzoruan, uretan eta airean) edo fruten gainazalean egon daitezke. Hala ere, ez dira frutetan hazten azala hautsi duten intsektuen kolpe, arraila edo ziztadarik ez badago. Eratorritako produktuetan (zukuak edo pulpak, adibidez), berriz, oso ondo hazten dira hotzean eta atmosfera geldo batean kontserbatzen ez badira.
2. Elikagaien bidezko esposizioa
Patulina sagarraren produktu eratorrietan aurkitu da, bereziki sagar-zukuan (iragazi gabea), pureetan eta konpotetan, baldin eta horiek egiteko onddoak kaltetuta sagarrak erabili badira. Produktu hartzituek (sagardoa, adibidez) ez dute patulinarik, hartzidura alkoholikoak mikotoxina hori suntsitzen baitu. Hala ere, patulina produktu horietan aurkitu daiteke hartziduraren ondoren sagar-zukua gehitu bada.
Halaber, kopurua txikiagoan bada ere, patulina aurkitu da udare, irasagar‑gozoki, mertxika, albertxiko, banana, mahats eta erremolatxaren eratorrietan.
Sagar-zukua
3. Giza osasunean duen eragina
3.1. Toxikotasuna
Digestio-bideak xurgatu ondoren, patulina berehala degradatzen da. Dosia handia bada, ahoz xurgatutako patulinak pisu-galera, hesteetako nahasmenduak eta giltzurrun-funtzioaren narriadura eragiten ditu. Patulinarekiko esposizioak, dosi errepikatuetan, neurotoxikotasunaren eta entzimen inhibizioaren zantzuak eragiten ditu hesteetan eta garunean.
In vitro egindako ikerketa askok patulinaren eragin immunotoxikoak erakusten dituzte. Animaliekin egin diren esperimentuek ez dute ematen patulinaren kartzinogenizitateari buruzko ondoriorik ateratzeko aukerarik; hortaz, Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziak (IARC)3. taldean sailkatzen du (ezin da sailkatu gizakientzako kartzinogenizitateari dagokionez).
IARCaren sailkapena
3. taldean (ezin da sailkatu gizakientzako kartzinogenizitateari dagokionez).
3.2. Erreferentziazko balioak
Nazioarteko mailan, Elikagai Gehigarrien FAO/OMEko Adituen Batzorde Mistoak (JECFA) segurtasun-mailak berrikusi zituen 1995ean.Patulina organismoan metatzen ez denez, eta patulina duten produktuen kontsumo-patroia kontuan hartuta, behin behineko gehieneko eguneko ingestio jasangarria (IDTMP) ezarri zen: 0,4 ug/gorputz pisuaren kg/egun, 43 ug/gorputz pisuaren kg/eguneko NOELean eta 100eko segurtasun-faktorean oinarrituta. Ondoren, EB mailan, EBko Giza Elikaduraren Batzorde Zientifikoak (SCF) onartu zuen 2000. urtean.
Behin behineko gehieneko eguneko ingestio jasangarria (IDTMP)
Honako hauek dira gomendatutako jardunbide nagusiak:
4.1. Landan
Fruta usteltzea edo patulina sortzen duten lizunei sarrera-puntuak uzten dizkieten izurriak eta gaixotasunak kontrolatzeko neurriak hartzea.
Fruta ahalik eta arreta handienarekin manipulatu behar da eta etapa guztietan kalte fisikoak ahalik eta gehien murrizteko ahal den guztia egin beharko da.
Fruta garai lehorretan bildu beharko da eta ontzi garbietan utzi.
Mekanikoki bildutako fruta gehienez ere 3 eguneko epean eraman beharko da ekoizpen-lantegira.
4.2. Biltegian
Lizuna normalean giro epelean hazten da. Azkar hozteak eta biltegiratzeko baldintza atmosferikoei eusteak hobetu egingo dituzte frutaren baldintzak. Ahal den neurrian, fruta 3-4 egunetan kargatu eta hoztu behar da 5ºC azpitik.
Fruta 4 egun baino gehiagotan gorde behar bada, atmosfera kontrolatuko ganberetan gorde behar da, % 1,8tik beherako oxigeno-kontzentrazioarekin eta CO2 kontzentrazio handiarekin.
4.3. Industrian
Ustelduta dagoen fruta guztia, usteltze-gune txikiak dituztenak ere, ahalik eta azkarren bota behar da, eta ondo dagoen fruta soltean gordetzeko ontzi garbi batean gordeko da.
Zukua ateratzeko dolareak eta beste fabrikazio-ekipamendu batzuk garbitu eta desinfektatu egin behar dira.
Ahal dela, zukua 5ºC-tik beherako tenperaturan hoztuko da eta tenperatura horri eutsiko zaio kontzentratu, ontziratu eta pasteurizatu bitartean.
4.4. Murrizteko tratamenduak
Patulina nahiko egonkorra da termikoki. Onddoaren esporek 90ºC/ 10 segundoko pasteurizazio-tratamendu termikoak edo antzekoak jasan ditzakete.
Patulina hautsi egiten da sufre dioxidoaren eta azido askorbikoaren aurrean.<0} Ingurune alkalinoa inaktibatu egiten da eta landare-materialak xurgatzen du; hortaz, zuku iragazietan oso maila txikiak egoten dira.
Fruta edo produktu eratorriak oxigenorik gabeko atmosferetan eta % 48tik gorako CO2 kontzentrazioetan ontziratzeak atzeratu egiten du onddoaren hazkundea eta patulinaren ekoizpena eragozten du.<0}
5. Legezko mugak
Europar Batasunean Europako Batzordearen 2023ko apirilaren 25eko 2023/915 (EB) Erregelamenduak elikagai jakin batzuetako patulina-edukiaren gehieneko mugak arautzen ditu. Erregelamendu hori elikagaietako kutsatzaile jakin batzuen gehieneko mugei buruzkoa da eta 1881/2006 (EE) Erregelamendua indargabetzen du.
Elikagaiak
Elikagaiak Gehieneko edukia ug/kg
1. Fruta‑zukuak, fruta‑zuku kontzentratu indartuak eta fruta‑nektarrak
50
2. Edari destilatuak, sagardoa eta sagarrez egindako edo sagar-zukua duten beste edari hartzitu batzuk
50
3. Sagarrez egindako produktu solidoak (sagar-konpota eta -purea barne), zuzenean kontsumitzekoak, 4. eta 5. puntuetan aipatutakoak izan ezik.
25
4. Bularreko haurrentzako eta ume txikientzako sagar-zukuak eta sagarrez egindako produktu solidoak (sagar-konpota eta -purea barne), baldin eta hala saltzen eta etiketatzen badira.
10
5. Bularreko haurrentzako eta ume txikientzako zerealez egindako elikagaiez bestelako haurrentzako elikagaiak.
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Analisi- edo neurketa-cookieak
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.