Barazkiak kontsumitzeak ekar lezakeen Arriskua/Onura – EFSA 2008
Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzaren (EFSA) Elikakateko Kutsatzaileen gaineko Zientzia Panelak (CONTAM) balorazio bat egin du barazkien gainean jakinarazteko nolako onurak eta kalteak izan litzakeen frutak eta ortuariak kontsumitzeak. Balorazio hau argitaratu du nitratoak eduki ahal dituztelako iritzi bat agertu eta gero. Iritziaren arabera, barazkiak kontsumitu eta gero, nitratoekiko esposizioa gehien baldintzatzen duen parametroa ez da berez barazkiak kontsumitzea, baizik eta zein barazki mota kontsumitzen dugun. Gauzak horrela, barazkien nitratoengatik kontsumitzaileak izan litzakeen arriskuak ia hutsalak dira; baina barazkiek ekar litzaketen onurak, ordea, oso ezagunak dira kontsumitzaile guztien artean. Hala eta guztiz ere, Panelak aitortu du badirela hainbat egoera puntual arrisku hori hobeto balioztatu beharko genukeena, hala nola: ekoizpen baldintza ezegokiak (gehienbat barazkiak kontsumitzen dituzten pertsonen artean), edo hosto berdeko barazki zehatz batzuk kantitate handian kontsumitzen dituztenen artean. Horrelako kasuetan kasu bakoitza aztertu beharko litzateke.