Txosten honetan zerrendatzen dira Campylobacterren arrisku faktoreak oilasko taldeetan eta horien kanaletan.

EFSAk adierazi du Campylobacterrek kutsatutako hegazti-taldeek Campylobacterrek kutsatutako kanal gehiago eragiten dituztela (30 aldiz gehiago, hain zuzen), eta kutsatutako taldeek joera handiagoa dutela Campylobacter bakteria gehiago dituzten kanalak eragiteko.

Nolanahi ere, txostenak zehazten du kutsatutako kanal horiek kutsatu gabeko taldeetakoak ere izan daitezkeela, eta horrek adierazten du hiltegietan kutsadura gurutzatua gerta daitekeela.

Honako hauek dira kanalen kutsaduran eragina izaten duten beste faktore batzuk:

  • Hildako oilaskoen adina.
  • Urteko zein garaitan hiltzen diren oilaskoak. Uztaila eta iraila bitartean kutsatzen dira gehienbat oilaskoak.
  • Eguneko zein ordutan prozesatzen diren kanalak. Kutsadura arriskua handiagoa da egunaren amaiera aldera.

EFSAren txostena: Campylobacter