ACSAk balioetsi egin du Katalunian 2008an eta 2009an kontsumitu diren elikagaietako konposatu perfluoratuekiko esposizioaren arriskua giza osasunerako, eta ondorioztatu du konposatu horiek ez direla arriskutsuak katalanen osasunerako.

Konposatu perfluoratuak kutsatzaile kimikoak dira, ur eta koipean disolbagarriak, oso egonkorrak eta iraunkorrak naturan, eta elikakatean metatzen dira, batik bat arrain-produktuetan. Kutsatzaile horietatik aipagarriak dira perfluorooktano-sulfonatoa (PFOS) eta perfluorooktano-azido (PFOA).

Industriako produktu ugaritan erabiltzen dira; kosmetikoak, ehun-produktuak, ez itsasteko eta iragazgaizteko moduko estaldurak, orbanak kentzeko produktuak, garbiketa-produktuak, landare-osasunerako produktuak.

Azterlan horretan, elikagai talde guztietako 8 konposatu perfluoratu aztertu ditu ACSAk, eta azpimarratu du PFOS eta PFOA kopuru handiak atzeman dituztela arrain eta itsaskietan. Halaber, kopuru handiak atzeman dira, baina arrainetan baino askoz ere txikiagoak, landare-produktuetan eta haragi eta eratorrietan.

Heldu baten esposizioaren balioespen zenbatetsiak adierazten du arrain eta itsaskien kontsumoaren bidezko PFOSen ingesta ingesta osoaren % 93 dela. Beste alde batetik, PFOAren ingestaren banaketan, arrainek eta itsaskiek % 29 osatzen dute, frutek % 14 eta barazki zein ortuariek % 13. Halaber, atzeman da PFOAk konposatu perfluoratuen ingesta osoaren % 75 osatzen dutela batez beste, eta PFOSek % 22-30.

Nolanahi ere, kutsatzaile kimiko horien ingesta askoz ere txikiagoa dela EFSAk ezarritako Eguneko Ingesta Toleragarria baino. Ondorioz, azterlan horrek adierazten du dietaren bidezko konposatu perfluoratuen ingesta ez dela arriskutsua katalanen osasunerako.

Ebaluazioa: katalanen konposatu perfluoratuekiko esposizioa