Elikaduran erabiltzen diren olio mineralekiko esposizioa – EFSA 2012
EFSAk berraztertu egin ditu elikaduran erabiltzen diren mineral-olioen –hidrokarburoak– (MOH) inguruko datuak, eta jakinarazi du eragina izan lezaketela kontsumitzaileen osasunean.
Konposatu horiek elikagaiekin kontaktuan dauden materialetan (besteak beste, birziklatutako paperezko edo kartoizko ontzietan eta material horietan inprimatzeko tintetan) erabiltzen dira, bai eta plastikoak zein bilgarriak egiteko gehigarri gisa ere. Halaber, elikagaietako gehigarri eta laguntzailekide gisa ere erabiltzen dira: ez itsasteko agente gisa okintzan/gozogintzan, estalgarri gisa gozogintzan, giza kontsumorako laboreen aleetan erabilitako hauts-ezabatzaile gisa eta abar.
EFSAk hainbat ziurgabetasun egiaztatu ditu MOHren nahasketen osaera kimikoari eta esposizio iturriei dagokienez. Nolanahi ere, elikakateko edozein gunetan kutsadura-iturri posibleak identifikatzea gomendatzen du, konposatu horien zaintzarako programa diseinatu ahal izateko.
Bestalde, FSAk duela gutxi argitaratu zuen azterlan bat, elikagaiekin kontaktuan dauden kartoizko bilgarri edo ontzietan inprimatzeko tintetan (olio mineralez egindakoak) konposatu-mota horiek erabiltzeari buruzkoa. Azterlan horren arabera, bide hori ez da esposizio-iturri garrantzitsua. Hala ere, uste du, EFSAren berrikuspenaren ostean, beharrezkoa izango dela hidrokarburo horiekiko beste esposizio-iturri batzuen inguruan aztertzen jarraitzea.
EFSAren iritzia: olio mineralak