Europako Batzordeak elikagaien bidez transmititutako elikagaien agerraldietako azterlan epidemiologien esparruan analisi-datu molekularrak bildu eta transmititzeari buruzko 2025/179 Egikaritze Erregelamendua argitaratu du. Erregelamendu berri horrek elikagaietako agerraldiak ikertzea erraztu nahi du, agerraldiaren arrazoia modu azkar eta fidagarrian identifikatzeko eta kontrol-neurri eraginkorrak garaiz hartzeko.


Genoma osoa sekuentziatzea tresna oso erabilgarria da elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunen agerraldiak ikertzeko orduan; izan ere, bakterio baten osaera genetiko osoa lortzean, gaixo dauden pertsonen bakterio isolatuak elikagai, animalia eta pentsuetako bakterio isolatuekin alderatu daitezke, horiek gaixotasunaren iturri diren zehazteko.

Batzordeak argitaratutako Erregelamendu berriaren xedea da elikagaien bidez transmititutako gaixotasunen agerraldien detekzioa eta erantzuna hobetzea. Horretarako, mikroorganismo patogenoen genoma oso isolatua bildu eta sekuentziatzen da, eta, hala, kutsadura-iturriak azkar identifika daitezke, eta agintaritzen eta sektoreen arteko lankidetza errazten da.

Erregelamendua honako bakterio hauetako bat zerikusia izan duten elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunen agerraldietan aplikatuko da: Salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni eta Campylobacter coli. Horretarako, elikagaien bidez transmititutako gaixotasunen agerraldi horietan, estatu kideek elikagai, animalia, pentsu eta lortutako ingurutik datozen bakterioak isolatuta bildu beharko dituzte, laborategi ofizial egiaztatuetan andui horren genoma osoa sekuentziatu, eta sekuentziazio horren emaitza bidali Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzari (EFSA).

Estatu kideek eta EFSAk hemezortzi hilabete dituzte eskakizun berrietara egokitzeko, Erregelamendua indarrean sartzen denetik zenbatzen hasita. Hala, agerraldiaren arrazoia modu azkar eta fidagarrian identifikatu ahal izateko tresnak eskuratu ahalko dituzte, bai eta kontrol-neurriak garaiz aplikatu ere, alferrik produktuak baztertzeko arriskua murriztuz.