OMEk gida bat argitaratu du, elikagaien bidez transmititu ohi diren agente mikrobiologikoek eragindako gaixotasunen kargari buruzko txostenak planifikatzeko, ezartzeko eta aurkezteko. Gida horren bidez, OMEk hainbat herrialdetan erabiltzen diren metodologien harmonizazioa sustatu nahi du, elikadura-transmisioaren gaixotze-tasa zenbatesteko.

Elikadura-transmisioko gaixotasunen gaixotze-tasa

Elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunen gaixotze-tasaren zenbatespena funtsezko elementua da elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunek dakartzaten arriskuak sailkatzeko eta lehentasunak ezartzeko, arriskuen kudeaketaren esparruan herritarren osasun publikoan duten eragin orokorraren arabera. Azterketa horiei esker, herrialdeek beren baliabideak modu eraginkorragoan bideratu ditzakete prebentzio-, esku-hartze eta kontrol-neurrietara.

Helburuak

  • Elikagaien ondoriozko arrisku jakin batzuei dagokien gaixotze-tasa balioestea.
  • Zenbatespenak sistematikoki eguneratzeko eta joerak ebaluatzeko esparru bat prestatzea.
  • Elikagaien segurtasunaren arloko esku-hartzeak ebaluatzeko erreferentzia bat ematea.

Eragile anitzeko prozesua

Prozesu horretan parte hartu behar duten eragileak elikagaien segurtasunean lan egiten duten gobernu-erakundeak eta erakunde akademikoak dira, baita elikagai-enpresak eta kontsumitzaileen erakundeak ere.

Argitaratutako gidak maila nazionaleko eragileen talde handi horren parte-hartzearen garrantzia azpimarratzen du, ez soilik egin ditzaketen ekarpen baliotsuengatik, baizik eta interesa sortzeaz gain egindako zenbatespenen erabilgarritasuna aintzatetsiko dutelako.

Edukia

Azterketek sei elementu nagusi dituzte:

  • plangintza
  • datuen prestaketa
  • kalkuluak egitea
  • esleitzea
  • interpretatzea
  • dibulgatzea

Ebaluazioek zenbatespen ugari ekarri ditzakete; beraz, beharrezkotzat jotzen da zenbatespen bakoitzarekin lotutako ziurgabetasunaren deskripzio bat gehitzea.