Nafarroako Osasun Publikoaren eta Lan Osasunaren Institutuak elikagaien txikizkako establezimenduei, saltoki ez-sedentarioei eta saltzeko makinen arduradunei elikagaien segurtasunari lotutako helburuak betetzen laguntzeko autokontrol-sistema bat aplikatzeko laguntza-gida bat argitaratu du, betiere ezinbesteko erregistro-agiriak erabiliz.

Establezimenduek dokumentu hori oinarri hartu ahalko dute beren autokontrol-prozedura ezartzeko eta bakoitzaren errealitatera egokitutako jardunbide egokiak aplikatzeko.

Ikuskatzaileentzat ere baliagarria izan daiteke, sektore horietan autokontrol-sistemen ikuskapen-lanak errazteko, kontrol ofizialeko irizpide homogeneoekin eta malgutasunarekin.

IRISMENA

Hauek dira gidan barne hartutako jarduerak:

  1. Giro-tenperaturako, hoztutako edo izoztutako produktuen biltegiratzea, inolako manipulaziorik gabe edo manipulazio gutxirekin.
  2. Giro-tenperaturako, hoztutako edo izoztutako produktuak azken kontsumitzaileari salmenta-puntuan saltzea, ontziratuta edo ontziratu gabe.

Barne hartutako establezimenduak:

  • Txikizkako merkataritza
  • Arrandegia
  • Harategia
  • Barazki- eta fruta-denda
  • Okindegia, gozotegia, gozogintza
  • Gozo-denda, gozokiak, fruitu lehorrak
  • Izoztuen denda
  • Janari-denda
  • Supermerkatua
  • Belar-denda eta parafarmazia
  • Elikaduran erabiltzeko infusioetarako landare-espezieak
  • Elikadura-osagarriak
  • Bularreko haurrentzako prestakinak eta jarraipen-prestakinak
  • Zerealez eginiko elikagaiak eta haurrentzako elikagaiak
  • Osasun-erabilera berezietarako elikagaiak
  • Pisua kontrolatzeko dieta osatua ordezkatzeko elikagaiak
  • Elikagai berriak
  • Saltoki ez-sedentarioak/ibiltariak
  • Elikagaiak saltzeko makinak hornitu edo betetzen dituzten establezimenduak
Guia

BARNE HARTUTAKO BLOKE TEMATIKOAK

  1. Higiene Jardunbide Egokiak; Langileen Prestakuntza Plana. Higiene jardunbide pertsonalak; Instalazioak, lokalak eta ekipoak mantentzeko Plana; Garbiketa eta Desinfekzio Plana (G+D); etab.
  2. Manipulazio Jardunbide Egokiak; Tenperaturak, alergenoak, trazabilitatea, etab. kontrolatzeko Planak.
  3. Kudeaketa Jardunbide Egokiak

Halaber, eranskin bat gehitu da txikizkako saltoki jakinetarako aplikazioarekin: arrandegiak; harategiak; barazki- eta fruta-dendak; okindegiak eta gozotegiak; gozo-dendak, gozoki-dendak eta fruitu lehorrenak; izozki eta antzekoen salmenta; saltoki ez-sedentarioak eta saltzeko makinak.