Kataluniako dieta osoaren azterlana, kutsatzaile kimikoen ingurukoa: artsenikoa – Agència de Salut Pública de Catalunya 2015
Azterlan honek artsenikoaren ingesta dietetikoa (erabatekoa eta inorganikoa) erakusten du, eta, era berean, horrek Kataluniako herritarren osasunean eragiten dituen arriskuak aztertzen ditu.Honako datu hauek nabarmendu daitezke:
Artseniko-kopuru handiak aurkitu dira arrain eta itsaskietan, ogian eta zerealetan, eta opiletan. Kontzentraziorik handiena barbarinean aurkitu da: pisu freskoaren 8,67 µg/g. Honako hauek ere kontzentrazio-maila handia dute: mihi-arrainak, pisu freskoaren 6,31 µg/g; ganbak, pisu freskoaren 4,69 µg/g; eta antxoak, pisu freskoaren 4,57 µg/g.
Artseniko inorganikoari dagokionez, nabarmentzekoak dira talde horietan bertan atzemandako mailak:arrain eta itsaskietan, opiletan eta ogian, eta zerealetan, hain zuzen.Txirla eta muskuilua dira balio handieneko arrain- eta itsaski-espezieak (0,063 eta 0,048 µg/g, hurrenez hurren; 12. taula). Bestalde, opilei dagokienez, gosaritarako zerealetan aurkitu dute kontzentraziorik handiena (0,028 µg/g), eta ogiari eta zerealei dagokienez, berriz, janari-pastan (0,011 µg/g). Heldu baten artseniko ingesta osoa, batez beste, 216,7 µg/egun eta 259 µg/egun da; arrainen eta itsaskienartseniko-ekarpena da handiena (% 95), eta ondoren ogiarena eta zerealena (% 5).Gainerako jakiek artseniko gutxi ematen dute.
Ondorioak
Kataluniako herritarren artseniko inorganikoaren aurreko batez besteko esposizioa (0,05 eta 0,14 µg/kg/egun artean) europarren batez bestekoa baino txikiagoa da (0,09 eta 0,87 µg/kg/egun artean 4 eta 75 urte bitartekoetan), EFSAk egindako balioespenen arabera.
Kutsatzaile kimikoak. Kataluniako dieta osoaren azterlana, 2012 – ACSA 2015