Elikagaien Segurtasuneko Zeelanda Berriko Agintaritzaren (FSANZ) Listeriaren Arriskua Kudeatzeko 2008-2013rako Estrategiak honako helburu hauek ditu:

  • Bermatzea elikagaien bidez transmititutako gizakien listeriosi-kasuak ez direla ugaritzen.
  • Kontrol-neurri praktiko, erabilgarri eta errentagarriak sortzea eta ezartzea.
  • Kontrol-neurriak zaintzeko eta ebaluatzeko programa sortzea eta ezartzea.

Estrategia horren berri ematea elikakateko operadore guztiei. Helburu horiek lortzeko, FSANZek Kontsumitzeko prest dauden elikagaietan Listeria monocytogenesa Kontrolatzeko Gida sortu du. Honako atal hauek osatzen dute gida:

  1. Listeria kudeatzea
    Honako hauei buruzko informazioa ematen da: Listeriaren ezaugarriak, iturriak, kutsadurak elikagaietan dituen ondorioak eta elikagaiak prozesatzean dituen sarbideak. Halaber, ekoitzitako elikagai-motaren arabera, L. monocytogenesa kontrolatzeko neurriak prozesuko zein fasetan eta nola ezarri behar diren azaltzen du.
  2. Ekoizpenerako Jardunbide Egokiak (GOP)
    Informazioa eta lege-betekizunak (egokiak diren lekuan) ematen ditu Ekoizpenerako Jardunbide Egokiei (GOP) dagokienez. Horrela, ekoizpen-prozesuan modu egokian aplikatzen badira, murriztu egiten da L. monocytogenesek elikagaiak kutsatzeko arriskua.
  3. Listeria monocytogenesaren kontrola egiaztatzeko analisi mikrobiologikoa
    Kontsumitzeko prest dauden elikagaiak hozte-tenperaturan denbora luzez gordetzearen ondorioz gertatzen dira L. monocytogenesek kutsatutako elikagaien kontsumoaren bidezko listeriosi kasu gehienak. Bada, dokumentu honek gida bat ematen du, ekoizpen-giroaren zein produktuaren proba mikrobiologikoak egin eta Listeria kontrolatzeko neurriak eraginkorrak izan direla egiaztatzeko. Azken atal horrek informazio erabilgarria ematen du elikaduraren sektoreko operadore guztientzat (esnekien eta itsaskien sektoreak barne), baita ekoizpen eta / edo produktu-linea berriak sortzen ari diren operadoreentzat ere.

Arriskua Kudeatzeko Estrategia
Listeria kudeatzea
GOP
Analisi mikrobiologikoa