Oilasko haragian Campylobacter bakteria murrizteko neurriak – EFSA 2011
EFSAk argitaratu du Campylobacter bakteriaren gaineko arriskua balioztatzea oilaskoetan. Bertan bakteria hori murrizteko neurriak aurki daitezke. Uste da urtean Europan gertatzen diren kasuen % 20-30 bakteria horrek eragiten dituela (2009an 1958.252 kasu diagnostikatu ziren).
Hil aurreko neurrien artean honako hauek aipa ditzakegu:
- Eltxo-sareak erabiltzea leihoetan.
- Hil behar diren animalien adina txikiagotzea.
- Ahal den neurrian, albait jende gutxien sartzea instalazioetan. Horrela bakteria instalazioen kanpoaldetik barrualdera igarotzea ekidingo da.
Hil aurreko neurriek % 50 murritz lezakete arriskua.
Honako hauek dira, berriz, hil ondoren aplikatzekoak diren neurrietako batzuk:
- Haragia galdarraztatzea (20 segundo 80 gradutan) edo irradiatzea.
- Azido laktikoko diluzio batez garbitzea.
- Izoztea 2 edo 3 egunez.
Neurri horiek % 50 eta % 90 bitartean murritz lezakete arriskua.
EFSAren Arriskuaren Balioztatzea