Animalia-jatorrikoak ez diren elikagaiekin lotutako patogenoen zerrendako lehenengo postuetan, honako hauek aurkitzen ditugu:

  1. Salmonella spp. gordinik kontsumitutako hosto berdeko begetaletan
  2. Salmonella spp. zurtoina eta erraboilak dituzten ortuarietan
  3. Salmonella spp. tomateetan
  4. Salmonella spp. meloietan
  5. Escherichia coli patogenoak leka freskoetan, lekaleetan edo laboreetan

Horixe izan da EFSAk emandako zientzia-iritziaren emaitzetako bat. Iritzi horrek analisi bat biltzen du, Europan 2007tik 2011ra bitartean elikagaien bidez transmititutako gaixotasunen agerraldien datuei buruzkoa.

Iritzi honetan aipatzen den beste ondorioetako bat da animalia-jatorrikoak ez diren elikagaiek agerraldien % 10 eragin zituztela, kasuen % 26, ospitalerazteen % 35 eta heriotzen % 46. Alde batera utziko bagenitu Europako VTEC O104ren agerraldiei buruzko datuak, aldatu egiten dira arestian emandako datuok, eta honela geratuko lirateke: animalia-jatorrikoak ez diren elikagaiek agerraldien % 10 eragin zituzten, kasuen % 18, baina ospitalerazteen % 8 eta heriotzen % 5 baino ez.

Zientzia-iritzia: patogenoen arriskua animalia-jatorrikoak ez diren elikagaietan.