Burdinaren gehieneko ahorakin onargarriari buruzko zientzia-irizpena
EFSAren Nutrizio, Elikagai Berri eta Elikagai Alergenoen Panelak (NDA) Burdinaren ahorakin-maila seguruei buruzko zientzia-irizpena argitaratu du.
Panelak bibliografia-berrikuspen sistematikoa egin zuen burdinaren ahorakin altuei eta gaixotasun kronikoei, urdail-hesteetako aurkako eraginei eta haurtzaroan, lehen haurtzaroan eta haurdunaldian burdinaren osagarriak erabiltzearen aurkako eraginei buruzko ebidentzia identifikatzeko. Berrikuspen horren ondorioek argi utzi zuten burdinaren kontzentrazio altuek toxikotasuna sortzen dutela hainbat organotan, baina ezin zen gehieneko mugarik ezarri.
Burdinaren gehiegizko ahorakinak, epe luzeetan egiten bada, aurkako eraginak izan ditzake osasunarengan, batez ere gibelean. Dosi handietan burdinaren osagarriak hartzeak ere aurkako eraginak sor ditzake digestio-hodian.
Dosi-eragina harremana ezartzea lortu zen adierazle bakarra “gorozki beltzak” izan ziren; horiek digestio-hodian xurgatu gabe dagoen burdin-maila handien presentzia adierazten dute. Zeharkako adierazle hori ebidentzia gisa hartuta, NDA Panelak burdinaren ahorakin-maila hauek ezarri ditu seguru gisa:
Adin-taldea | Gehieneko ingestio-maila jasangarria (UL)- mg/egun |
4 eta 11 hilabete bitarteko bularreko haurrentzat (aberastutako eta elikadura-osagarrietatik eratorritako burdinaren ahorakina barne, baina ez bularreko haurrentzako prestakinak edo jarraipen-prestakinak) | 5 |
1 eta 3 urte bitarteko haurrentzat | 10 |
15 eta 17 urte bitarteko nerabeentzat | 35 |
Helduentzat (emakume haurdun eta bular-emaileak barne) | 40 |